Ja til begge dele.
Jeg er en af dem, der meget hurtigt blive rundtosset og har for mange år siden droppet at køre i rutsjebaner, da jeg bliver svimmel, grønt i hovedet og utilpas af det.
Så jeg ville helt sikkert også kunne blive rundtosset i Rundetårn. Et for øvrigt spændende bygningsværk, se evt. mere her https://www.rundetaarn.dk/intro/rundt-om-taarnet/.
Men nok om Rundetårn – nu til det med at blive stresset af at gå til stresscoach.
Mange mennesker som bliver ramt af stress, er mennesker, der gør tingene 120%, hvor andre slipper af sted med 80%. De er ikke kun ansvarlige, – de er ofte overansvarlige.
Jeg havde en klient en gang, som havde fulgt mine anvisninger om at gå til lægen for at få tjekket, om hendes stresssymptomer kunne være andet end stress. Det er det meget sjældent, men for at være helt sikker anbefaler jeg altid, at man får lavet et helbredstjek hos lægen. Denne klient var lægeligt set sund og rask, så det var stress – og lægen havde sagt til klinten, at det nok var fordi hun var en FOR god medarbejder!
Den slags FOR gode mennesker har ofte brugt for mange ressourcer på at yde deres bedste (og sikkert endnu mere) og for – i deres optik – at få ressourceregnskabet til at gå op, har de ikke brugt mange ressourcer på at gøre noget for sig selv, – for at blive ladet op. Og til sidst er batteriet fladt.
Når de starter op i et forløb hos mig, gør jeg meget ud af at fortælle, at der vil være lektier undervejs – noget der skal læses, noget der skal skrives og en hel del, der skal reflekteres over. Og så selvfølgelig helt praktiske ting, der skal gøres som fx fysisk aktivitet og mental afslapning.
Da min erfaring siger mig, at klienten kan blive overvældet over, at der er lektier – for så skal han/hun igen præstere! Men for at komme videre, er det vigtigt at tage ansvar – tage ansvar for at komme ud af stressen.
Og her er det endvidere vigtigt at pointere, at klienten ikke skal præstere for min skyld eller for at ”shine” – de skal præstere det, der er nødvendigt for at komme ”bag om og ud af stressen”.
Det betyder, at for ikke at blive stresset af at gå til stresscoach, så har jeg hele tiden et vågent øje på, at processen skrider frem, som den skal for netop denne klient, at ”lektiebelastningen” er tilpas – for der kan altid skrues op eller ned. Og er der brug for en telefonisk afklaring eller andet mellem samtalerne, så er det også en del af pakken. I det hele taget drejer det sig om, at vi løbende sammen tager temperaturen og har en åben dialog om det, der er opstår undervejs.
På den måde bliver klienten nænsomt men håndfast ført igennem et forløb, der ikke genererer mere stress, men som giver indsigt og redskaber til et liv uden stress.
Se mere om stresscoaching her: https://z-free.dk/stresscoaching/